VÄLKOMMEN TILL LIIE.SE!Menyn finns längst ner, scrolla eller klicka här :)

1 st

ÅSIKTER

    Kategori: Bygg en kaninbur
    12 Mar 2012

Att tänka på när man bygger en kaninbur / material

Kategori: Bygg en kaninbur / 2012
FÖRST. Nu när du funderar på att bygga en kaninbur från grunden så antar jag att du är insatt i hur man tar hand om en kanin och vet att det krävs lite jobb? Bra. För jag tror inte du vill lägga massor av tid på att bygga en bur och sedan sälja kaninen efter ett halvår för att den inte är rolig längre. Om du vill läsa mer om kaniner, skötselråd och annan bra info rekommenderar jag min vän Angelicas kaninsida, hon föder upp kaniner och vet hur de ska tas om hand. Hon säljer även en del av ungarna genom den sidan. Min kanin Päron kommer från två av hennes vita blåögda dvärgvädurar och han är verkligen det gosigaste som finns! Men till saken du kom hit för:


[HÄR FINNS MITT INLÄGG OM HUR JAG BYGGDE STEG FÖR STEG]♦ STORLEK.
Ta reda på hur stor buren måste vara till just din kanin. Jordbruksverket har lagar på att kaninen ska ha tillräckligt med utrymme att skutta på och lagen säger olika storlekar om olika sorters kaniner beroende på hur stora dom är, hur många dom är på samma yta och om det är en hona med ungar. Googla så hittar du svar.

RITNING. Gör en ritning över hur du vill att din bur ska se ut, skriv även exakta mått. Tänk på hur du kan göra för att det ska vara så lättsamt som möjligt för dig att rengöra buren och ta ut kaninen. Gör inte buren för djup så att du inte når längst in. Min är 70 cm och det tycker jag är lagomt. Bygg hellre ut buren på längden än på djupet om du vill att kaninen ska få stort. Kan dock bli mörkt inuti om man gör en jättelång, gör då ett litet fönster eller något så det kommer in ljus.

BEN. En bur som ska stå ute måste ha ben, dels för att när snön kommer så snöar buren över om den står på backen, samt att rovdjur har svårare att komma åt kaninen om buren står högt. Har också läst att kaniner är höjdrädda så de smiter inte lika lätt när man öppnar buren. Gör ben i en höjd som gör det lätt för dig att rengöra buren.

GALLER. Använd inte hönsnät om du ska ha nät någonstans, det är alldeles för klent. Själv rekommenderar jag ett riktig galler av något slag, annars sägs det att minknät är starka nog att hålla en kanin inne och rovdjur ute. Mitt galler liknar ugnsgaller i tjockleken och det har inte varit några problem alls med det.

SOVRUM. Gör ett sovrum till kaninen att gå in i när det är som kallast. Jag isolerade det också med frigolit och gjorde det litet för att det ska kunna hålla värmen bra. Finns dock ingen garanti för att kaninen kommer fatta att den ska vara där när det är kallt, min använder sovrummet som toa! Han tycker säkert det är skönast att göra sina behov lite avskiljt, och vem gör inte det egentligen? ;)

MATERIAL. Använd inte något material i buren som kaninen kan ta skada av. Gäller allt ifrån uppstickande spikar, vassa nätkanter till impregnerat virke innuti buren och färg som är skadlig om kaninen gnager på det mm. Om det uppstår mögel någonstans så ta bort det med en gång, även om kaninen inte kommer i direktkontakt med det. Om du vill måla buren inuti, fråga någon kunnig där du handlar färg om vilken färg du bör använda.

PLACERING. Planera var buren ska stå innan du bygger så du kan måttanpassa om det behövs. Placera buren så det blåser så lite som möjligt på den under vintern, samt att den står i skugga mestadels av dagen under sommaren. Om det blåser in snö genom gallret så kan man hänga för en handduk eller fästa en plexiglasskiva för.

Reglar, frigolit, masonit, pärlspont, formplywood, plåttak, nockplåt, utomhus grundfärg, akrylat utomhusfärg. (Alla länkar går till Byggmax, jag handlar alltid där när jag behöver byggmaterial till vårt hus, det är billigaste stället jag hittat) Ställningen gjordes av lite grövre reglar samt en vanlig plywoodskiva under. Spik och skruv behövs också. Speciella spikar för att sätta fast taket. Spikpistol för att spika panelen men det är överkurs. Ett galler. Säkert har jag använt något mer också men det var fyra år sedan buren byggdes så det är lite svårt att komma ihåg. Du märker vad du behöver när du sätter igång och ritar din bur.

DENNA BLOGG ÄR AVSLUTAD
BESÖK GÄRNA MIN NYA AKTIVA BLOGG LIIELARSSON.SE NÄR DU LÄST KLART HÄR INNE :)

1
► Kajsa
10 Apr 2013 - 17:26
............................................................................................................................................................................................................

Hej :) Supersnygg bur! Det börjar bli aktuellt för oss att flytta ut vår kanin & vi funderar på att bygga en egen bur! Du skrev att länkarna på material gå till byggmax? Kommer du ihåg på ett ungefär vad allt material kostade allt som allt? :)

Svar: Hej Kajsa! Tack så mycket, och vad roligt att ni funderar på att bygga en egen bur! Som det står i mitt andra inlägg http://liie.se/2012/march/hur-man-bygger-en-kaninbur-utebur-aret-om.html så har jag använt mig av spillbitar och sådan som blivit över från min pappas snickeri. Skulle jag dra till med en gissning så skulle jag tro att min bur skulle ha kostat runt 1000-2000 kr om jag hade köpt allt material. Men när du vet vad du behöver och hur mycket så är det ganska enkelt att räkna ut vad det kan komma att kosta.
Liie - Crystal Bullet Giveaway!

Tyckte du om det här inlägget på något sätt?
Berätta det då! Hur ska jag annars veta vilka inlägg jag borde fokusera mer på? Jag vill ju gärna dela med mig av sådant andra kan ha användning för, men bara om jag vet att någon faktiskt vill läsa om det.

Du får ett mail när jag besvarat din kommentar!
Jag svarar på alla kommentarer med blogg.se's svarsfunktion, svaret dyker då upp under din kommentar. Kan du inte signera, skriv då in din mailadress i fältet för e-post så får du automatiskt ett mail när jag svarat.

Efter att jag svarat kikar jag in på din blogg också :)
Skriv med andra ord inte "besök gärna min blogg också" i din kommentar, besökstiggare besökes inte i ren protest. Skriv något o-spammigt så får du ett klick tillbaka och en kommentar om jag hittar något jag gillar :)
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

   Kom ihåg mig?