VÄLKOMMEN TILL LIIE.SE!Menyn finns längst ner, scrolla eller klicka här :)

13 st

ÅSIKTER

    Kategori: Bygg en kaninbur
    12 Mar 2012

Hur man bygger en kaninbur (utebur året om)

Kategori: Bygg en kaninbur / 2012
Det här är ett bättre inlägg om hur man kan göra för att bygga en kaninbur, en snygg kaninbur dessutom! Jag skrev ett i april 2009 men hade ingen aning att det skulle bli så populärt så jag skrev bara direkt från huvudet och tänkte inte så mycket på detaljer. Här finns mycket mer information om hur jag byggde min utebur till kaninen. Vill du också bygga nåt liknande? Läs då vidare :) Har även gjort en checklista på vad jag tycker är viktigt vid burbygge, för kaninens trivsel och säkerhet, samt lista på material jag använde. [HÄR HITTAR DU LISTAN]
 

snygg kaninbur

Materialet jag använde mig av var mest spillbitar jag fått från pappa som är snickare, men har du ingen som kan ge dig bitar gratis rekommenderar jag BYGGmax, det är billigaste stället jag hittat för virke och sånt. De har också det mesta du behöver till kaninbursbygget. I texterna under bilderna har jag länkat lite material (produkter och kategorier) därifrån som man kan använda, där står även priser och då blir det lätt för dig att uppskatta ett ungefärligt pris på din bur. Tänk också på att det behövs spik, skruv och andra småsaker som jag inte skrivit om. Vill också påpeka att man kan bygga sin bur precis hur man vill och med mycket annat material än det jag skrivit om. Det här är bara hur JAG gjorde. Se texten och bilderna som inspiration :)

kaninbur

Först byggde jag en stomme av reglar, de är 30x30 mm eftersom pappa klyvde till dem så till mig men du kan köpa färdiga fyrkantiga reglar på 45x45 mm, det blir bara stadigare. Måtten på denna husstomme är 120 cm lång, 70 cm djup och 45-80 cm hög. Rekommenderar dock att göra buren längre med tanke på att det ska in ett matförråd och ett sovrum också på den ytan. Min dvärgvädur på 2 kg bor inte längre i denna pga att jag tyckte den blev för liten, utan han bor på en inglasad altan där han får skutta fritt.

kaninbur

Här är golvet lagt, det är en vattenavstötande skiva av formplywood så inte träet suger åt sig kiss och vattenspill. Golvet blir dock ganska halt för kaninen men det löser man med att lägga på mycket spån och halm. Sovrummet är uppreglat på bilden, det blev 50 cm långt, 35 cm djupt och 35 cm högt. Det isolerades med frigolit (isolera aldrig med gullfiber) och utanpå frigoliten sattes masonit. I dörröppningen täcktes frigoliten också, pappa sågade ut en smal U-formad bit trä och tryckte dit, mycket skickligt gjort måste jag säga, den finns dock inte med på denna bild. Även hela golvet är isolerat med frigolit under formplywooden. Bakom sovrummet så gjordes ett lika stort rum till, som jag förvarar mat och sånt i, den kommer man åt från utsidan.

kaninbur

Här har jag satt fast taket på sovrummet och matförrådet, som också samtidigt blir ett golv, kaninen kan hoppa upp och ner som han vill. Materialet på det taket/golvet är plywood, men hade gärna använt vattenavstötande material där också. Frigoliten mellan takstommarna är på plats och täckta på insidan med masonit. Väggpanelen är pärlspont som egentligen är till för att byggas med inomhus men det har gått bra. Buren är fortfarande fin efter fyra år. Pärlspont är lätt att bygga med då de hakas i varandra och sedan spikar man fast dem uppe och nere. Jag satt ihop dem "osågade", och sågade av dem nertill och upptill med sticksåg när de satt på plats, se bild hur de sticker upp. Den vertikala pinnen på framsidan sitter bara där som stöd, den ska tas bort sedan.

kaninbur

Så här blev buren när all panel är på. I hålen kommer det sitta dörrar och i det största hålet längst bort ett galler. Ett tips är att om du vill ha ett stadigt galler (inte nät) så anpassa hålet efter gallret du hittat, istället för att såga i gallret efter att du gjort hålet. Vill du ha nät så är de ju lätta att forma men tänk på att välja ett starkt nät. Mitt galler vet jag tyvärr inte varifrån det kommer då det var något pappa hade på lager också. Brädorna på taket är till för att fästa fast plåttaket i.

kaninbur

Målad och med gallret på plats. Buren målades endast utvändigt, grundmålades två gånder med utomhus grundfärg sedan målade jag två eller tre varv med vanlig akrylat utomhusfärg. Visste inte riktigt vad för färg man kunde ha på insidan för att vara säker på att det inte var farligt för kaninen, så jag skippade att måla inne. Även ett trekantigt fönster sågades ut längst upp, inget man behöver göra men jag tyckte det blev lite roligare och mer dekorativt.

kaninbur

Här sitter dörrarna på och även husknutarna. De tillverkades och målades på sidan av och sattes sedan dit, allt för att det skulle bli så fint som möjligt utan gråfärg på det vita.

kaninbur

Då var buren klar! Taket sitter på, lika så nockplåten längst upp samt vindskivorna. Även glaset i det trekantiga fönstret är på plats. Har också satt fast en kruka för dekoration plus att man kan odla lite sallad till kaninen i den.

Efter att buren var klar byggdes en ställning som den kunde stå på i lagom höjd så den kommer upp från backen så inte andra djur kommer åt lika lätt, så att den inte snöar över och så det blir lätt att rengöra buren och ta ut kaninen. Se ställningen på översta bilden. Där under kan man förvara hösäck och spån, se till att det inte regnar in på det bara.

Så gjorde jag. Det var inte jättesvårt att få ihop buren, bara man planerar noga innan så är det ganska lätt sedan, när man införskaffat allt material. Om JAG kunde bygga en sån här bur så kan du med. Bäst är ju såklart om man är två, att ha någon att bolla idéer med och så blir det lättare i själva bygget också. Jag tackar min pappa för vägledning och material, samt att han satte fast taket åt mig bland annat ♥

Hoppas det var till någon hjälp, skriv gärna en kommentar om du väljer att inspireras av denna till ditt egna bygge, då blir jag glad! Ännu gladare blir jag om jag får se det färdiga resultatet sedan :) Vill du låna mina bilder och publicera någon annanstans så kräver jag en klickbar länk tillbaka till det här inlägget.
 
Undrar du något, kommentera här så svarar jag i samma inlägg!

DENNA BLOGG ÄR AVSLUTAD
BESÖK GÄRNA MIN NYA AKTIVA BLOGG LIIELARSSON.SE NÄR DU LÄST KLART HÄR INNE :)

1
► Vendela
15 Mar 2012 - 14:37
............................................................................................................................................................................................................

Hejsan,

så kul! Vilken fantastisk kaninbur. Du skulle inte kunna tänka dig att visa upp detta på Byggla.se? Då får du en liten present från just Byggmax :) Maila mig så berättar jag mer!

Mvh

Vendela på Byggla

2
► Jukka Sipilä
27 Mar 2012 - 12:48
............................................................................................................................................................................................................

Vilken tur att jag googlade : bygga kaninbur. Innan jag sprang iväg och köpte kaniner och färdiga burar. Blev jätteinspirerad av din beskrivning och snygga bur. Har tänkt om helt, så nu ska Theo (7år) och jag bygga vår egen bur först och sen skaffa innevånare som passar till den. Det blir liksom två olika projekt, först bygget och sen skaffa djur. Bra för då blir det inte så impulsivt och ogenomtänkt, som det ofta blir när jag får idéer.

Tack för inspirationen och om vi lyckas genomföra projekten så lovar jag skicka bilder och berätta hur det gått.

Mvh Theo och Jukka

3
► Elina
22 May 2012 - 12:37
............................................................................................................................................................................................................

Hej!

Jag har alltid velat bygga en ny bur åt min kanin och tack vare dig och detta inlägg så har du inspererat mig och jag kommer börja bygga en ny bur, tack för att du hjälpte mig på traven för att börja :)

4
► Pernilla
14 Dec 2012 - 13:36
............................................................................................................................................................................................................

Hej! Vilken jättefin bur du har byggt, verkligen imponerad. Ska kanske försöka mig på något liknande själv. Vill dock kunna sänka ner buren till marknivå på sommaren och koppla ihop den med en utehage, men det borde väl gå att ha två olika benställningar till den tycker jag.

Tack för så detaljerade bilder och bra inspirationskälla! :-)

Svar: Hej! Vad roligt att du gillar min bur, det värmer att höra :) Ja men gör det, denna bur är i två delar så det går att lyfta av själva huset, så det går ju absolut att göra två olika ställningar.
Jag använde inte impregnerat och inget skydd heller, jag bara målade några lager. Vet inte riktigt hur träet har klarat sig, min kanin bor inte i den buren längre då jag tyckte att den blev lite för liten för honom (riktigt klantigt att bygga en för liten bur, gör inte om det misstaget!) så jag är aldrig vid buren längre. Hade det inte varit så mycket snö hade jag kunnat gå ut och kolla. Vet dock inte hur bra det är att ha varken målat eller impregnerat om kaninen ska vara och skutta runt omkring? Tänkte om den gnager så kanske det inte är så bra att få i sig färg och impregnering. Men jag är sådär extra försiktig av mig också, du kanske vet något om detta?

Fönstret är glas, men det funkar även med plexiglas, det hade vi till min förra kanins bur. Jag minns inte riktigt hur det är fäst, jag tror det är urfräst i listerna runt om fönstret så glaset passades in och hålls på plats med hjälp av dem, det sitter lister både på insidan och utsidan som spikats fast.

Lycka till med ditt bygge, det är så roligt att kunna inspirera! Har du mer funderingar så fråga gärna så gör jag mitt bästa för att svara :)
Liie ● Julkalender 14 dec - Vinn massor av tamponger!

5
► Pernilla
14 Dec 2012 - 15:38
............................................................................................................................................................................................................

Förresten 2 frågor. Vad använde du för material till fönstret och hur fäste du det? Använde du impregnerat virke till benen och gjorde du något slags skydd eller tassar på den mot markens fukt?

6
► Johanna Tholl
10 Feb 2013 - 21:59
............................................................................................................................................................................................................

Hej, jag undrar hur mycket det kostade att göra buren på ett ungefär (enligt dina mått)
Kram Johanna :D

Svar: Hej! Om jag skulle dra till med en vild gissning om man skulle köpa allt material på ett byggvaruhus så skulle jag säga någonstans mellan 1000 kr och 2000 kr med allt inräknat, men det är som sagt bara en gissning. Du kan ju kolla lite på det jag länkat till byggmax så får du kanske fram en mer exakt siffra. Kram och ska du bygga så önskar jag dig lycka till :)
Liie

7
► Johanna Tholl
15 Feb 2013 - 20:59
............................................................................................................................................................................................................

Okej, tack så mycket för svar!
Hihi, kram på dej med! :)<3
Jag och pappa tänkte försöka oss på att bygga en kopia, av er snygga bur, till mina masvin! :)

Svar: Så lite så! Jag visste inte att man kunde ha marsvin ute, blir det inte kallt för dem på vintern?
Liie

8
► Johanna Tholl
20 Feb 2013 - 21:30
............................................................................................................................................................................................................

Jag vet inte, men vad jag har läst så ska dom klara de om de inte är under 10 grader ute. Men ser man att dom inte gillar de så måste man ju såklar ta in dom! :)
Men jag skaffade dom i slutet på sommar'n förra året, så jag vet ju inte hur dom kommer tycka! :)

Svar: Okej, du får hålla koll på dem då helt enkelt :)
Liie

9
► Michis
08 Jan 2014 - 21:42
............................................................................................................................................................................................................

Vilken jätte snygg bur! :)

Svar: Vad glad jag blir att du tycker det, tack!!
Liie

10
► Madelen
20 Apr 2014 - 17:25
............................................................................................................................................................................................................

Hej!
Jag älskar denna buren den är snygg och det är bra att du visar hur man gör.
Men jag har bara en fråga. Vad är den lilla "luckan" på höger sidan till för?

Svar: Hej Madelen! Vad roligt att du gillar buren, det gör mig så glad! Den lilla luckan har jag som matförråd, kaninen kommer inte åt den inifrån så där är det perfekt att förvara mat, borstar och andra tillbehör.
Liie

11
► Anne-Christine Lundberg
06 Aug 2014 - 16:32
............................................................................................................................................................................................................

Hej.Vilket fint kaninhus,undrar var du finns och om du vill bygga till mig?Tack.Mvh.Anki

Svar: Hej Anki, vad roligt att du gillar mitt kaninhus! Tyvärr kan jag inte bygga en till dig, har ingen tid för det men hoppas du får tag på någon annan som kan eller någon färdig bur till din kanin :)
Liie

12
► Minna
05 Jan 2015 - 17:27
............................................................................................................................................................................................................

Hej jag är en liten nybörjare som undrar om isoleringen är viktig? Eller kan man bygga utan?

13
► Liie
06 Jan 2015 - 06:10
............................................................................................................................................................................................................

Minna: Din kommentar fastnade i spamfiltret och jag tryckte på publicera innan jag hade svarat, då försvann visst kommentaren bland tusentals andra, helt omöjligt att hitta åt den igen då de inte ligger i datumordning.. Hoppas du ser detta ändå. Fast jag har egentligen inget bra svar. Jag tänker att det kan vara bra i taket dels för att det kanske inte blir stekhett på insidan på sommaren när solen ligger på, och kanske dämpar det ljudet av regn. I det lilla rummet kanske det kan vara skönt att ha något som värmer omkring sig på vintern, så kroppsvärmen liksom hålls inne men jag vet inte, jag gjorde buren på lite på känsla och tänkte att det åtminstone inte kan skada med isolering :)

Tyckte du om det här inlägget på något sätt?
Berätta det då! Hur ska jag annars veta vilka inlägg jag borde fokusera mer på? Jag vill ju gärna dela med mig av sådant andra kan ha användning för, men bara om jag vet att någon faktiskt vill läsa om det.

Du får ett mail när jag besvarat din kommentar!
Jag svarar på alla kommentarer med blogg.se's svarsfunktion, svaret dyker då upp under din kommentar. Kan du inte signera, skriv då in din mailadress i fältet för e-post så får du automatiskt ett mail när jag svarat.

Efter att jag svarat kikar jag in på din blogg också :)
Skriv med andra ord inte "besök gärna min blogg också" i din kommentar, besökstiggare besökes inte i ren protest. Skriv något o-spammigt så får du ett klick tillbaka och en kommentar om jag hittar något jag gillar :)
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

   Kom ihåg mig?