VÄLKOMMEN TILL LIIE.SE!Menyn finns längst ner, scrolla eller klicka här :)

5 st

ÅSIKTER

    Kategori: EkonomiMånaden
    02 Nov 2012

Hur gick det med Ekonomimånaden?

Kategori: EkonomiMånaden / 2012
Ja, jag undrar själv lite hur Ekonomimånaden gick. Det var ju under september vi skulle köra, och kvitton sparades lite halvhjärtat och jag sålde två saker. Några tips skrev jag också om hur man kan spara pengar. Men mer än så blev det inte, la ner lite när inte alla kvitton sparades, blir ju en väldigt fel bild om man bara tar med hälften. Istället övertalade jag Jimmy att i oktober sparar vi ALLA kvitton, så svårt kan det ju inte vara.
 
Sagt och gjort. 55 stycken blev det, två på kläder, två på bensin och ett på apoteket och djuraffärn, resten är i princip ätbara saker. Helt sjukt enligt mig men vi har handlat precis så som vi brukar, dels för att det är lättsamt men min tanke var också att se helt ärligt vad vi lägger pengarna på för att kunna göra en förändring. Har gjort en liten snabbräkning på olika saker som jag vet att vi kan köpa mycket av som räknas som onödigt.
 
Godis: 174 kr /// Dricka: 249 kr /// Chips & dipp: 124 kr
 
Sammanlagt ca 17,50 kr per dag till dessa onödiga saker på två personer. På ett helt år blir det närmare 6400 kr, inte alls bra. Men den värsta kategorin är ändå snabbmat - 1300 kr!!! Det är helt galet dåligt. Jimmy snusar upp nästan 1000 kr i månaden, alkohol för nästan 600 kr och så köper vi mat/hygien/annat som finns på Konsum (- godis dricka chips snus) för 3200 kr.
 
Nu har ju Jimmy varit i Norge och jobbat två veckor så det kanske är lätt hänt att det blir mycket snabbmat och gott när man är på resande fot, så det är okej tycker jag, speciellt om man har pengar. Jag däremot, jag har väldigt lite pengar och jag åt hemmagjord sallad alla dagarna för det var det enda jag hade råd med. Kasst men sant. Jag tar nämligen inte ut någon lön alls ur företaget i år då jag hellre vill leva snålt på de sparade pengarna jag har kvar och låta företagets pengar vara, för att utveckla företaget istället.
 
Men när ens andra hälft har pengar och gärna betalar, ja vad gör man? Mat får han betala men inget annat. Jag är t.ex i stort behov av att klippa mig och bleka utväxten, och jag vet att om jag skulle fråga så skulle han betala det utan att ens tänka efter, han sa också igår att jag kunde få ett gym/simkort om jag ville, men så vill inte jag leva. Det här låter så himla konstigt men jag tycker det är så spännande att inte ha så mycket pengar, det är väldigt nytt för mig och liksom triggar igång överlevnadsinstinkten. Och jag älskar överlevnad. På alla sätt. Nu är det november och jag tar nya tag. Nu vill jag se en förbättring!

DENNA BLOGG ÄR AVSLUTAD
BESÖK GÄRNA MIN NYA AKTIVA BLOGG LIIELARSSON.SE NÄR DU LÄST KLART HÄR INNE :)

1
► Patrik
02 Nov 2012 - 17:49
............................................................................................................................................................................................................

Spännande med ekonomimånad :) Känns ändå som att ni ligger ganska bra till, 17,50 om dagen är inte en så stor onödig utgift även om det blir en massa pengar om året. Tror många gör av med betydligt mer på sådant. Samtidigt blir det ju en hel del pengar om man sparar eller ännu hellre investerar dem. Hur som helst, ekonomi är kul! (tycker jag iaf :) )

Gillar din attityd om att inte ha så mycket pengar, att det sätter igång överlevnadsinstinkten. Tänker lite lika jag också, gillar inte att ha en fast lön som är lika tråkig varje månad. Det blir lite som att "vässa spiken" så man inte sitter allt för bekvämt. Det är ju när det är lite obekvämt som man utvecklas. Det sägs ju att det goda livet ofta står i vägen för det fantastiska livet. Just för att det goda livet är så bekvämt att man ofta inte för något för att förbättra situationen.

Svar: Ja det är nog inte så farligt, såg senaste lyxfällan, där kan vi snacka onödiga drickautgifter! Ja privatekonomi är jättekul! Jag tror att antingen ska man ha ganska lite pengar så man får bli lite medveten om vad man köper och vad man inte behöver, eller så ska man ha massor av pengar så att man kan göra precis vad man vill. Vilket som tycker jag känns kanon ;) Men just det där mittemellan, när man faktiskt har råd att köpa den där tröjan för 500 kr men ändå känner att pengarna kan komma till bättre användning, då är det bättre att ha lite pengar och veta att jag kan absolut inte köpa den där tröjan, så slipper man fundera mer på om man ska köpa den eller inte :)
Liie ● Drops of Light

2
► Sheriilyn
02 Nov 2012 - 21:31
............................................................................................................................................................................................................

Alltså, väldigt bra grej att göra. Jag gjorde så i flera månader att jag sparade alla matkvitton för att se vad jag lade på mat i genomsnitt varje månad. Borde göra så med alla kvitton. Fast jag köper i princip ingenting förutom mat iofs. Snus hade varit intressant att se hur mycket jag lägger. Fast fan alltså. Vet inte om jag vill veta.

Svar: Jag med gjorde så i ett halvår när jag bodde ensam, riktigt intressant var det och mycket lättare när man är ensam. Haha nä snusen vill du nog inte veta, jag trodde absolut inte Jimmy snusade upp 1000 kr i månaden, det har inte kännts som att han köpt så mycket liksom men det har han visst.
Liie ● Drops of Light

3
► Malin
02 Nov 2012 - 23:54
............................................................................................................................................................................................................

Intressant att läsa, tror jag och sambon ska testa på de där nästa månad för att se, lär ju bli skräckslagen ;)

men jag undrar om/varför du och din sambo inte har delad ekonomi, ni som har hus ? eller delar ni på el/mat/osv rakt av ?

Svar: Haha det kan mycket väl hända att man får en liten chock ;) Men det är roligt också! Vi har ett huskonto där vi sätter in lika summor båda två varje månad som går till allt som har med huset att göra. Jag vill inte leva på honom trots att han alltid tjänat typ fyrdubbelt motför mig. Har aldrig velat jobba arslet av mig och har bara haft en vanlig butikstjänst på 50% men det räckte för mig, medans Jimmy jobbar mer än heltid på ett välbetalt jobb, och jag tycker det är lite orättvist att jag då ska ta hans pengar när jag inte själv är villig att jobba för att tjäna massor själv. Så därför gör vi så. Det blir dock att han betalar mer mat nu och därför vill jag dra ner på den kostnaden. Fast man kan ju inte dela allt precis lika, då blir man galen av allt räknande :)
Liie ● Drops of Light

4
► Jennie
03 Nov 2012 - 10:46
............................................................................................................................................................................................................

Jag älskar att utmana mig själv att leva ekonomiskt, fast jag egentligen inte behövt det de senaste två åren. Innan dess va jag tvungen då jag va arbetslös en lång period, men jag trivs så bra med att spara och tänka ekonomiskt att jag fortsatte och mår bra av det. Inte så att man begränsar sig om man inte mÅSTE såklart, men känns skönt att kunna spara o lägga undan pengar varje månad också!

och nu när jag ska ut o resa med en oväntad budget eftersom jag inte vet hur länge jag ska va borta heller, så blir det en utmaning i sig vill jag lova! =) Vi får se hur det går =)

Svar: Vad underbart att höra att du fortsätter leva ekonomiskt trots att du inte måste. Skönt att kunna spara och extra skönt när du någon gång i framtiden behöver pengar, då har du dom :) Vad spännande att åka ut och resa på obestämd tid, var ska du?
Liie ● Drops of Light

5
► Grimgoth
05 Nov 2012 - 13:13
............................................................................................................................................................................................................

Kul med att ha lite koll på ekonomin, men så länge ni klarar er och kan överleva tycker jag inte ni ska lägga för stor vikt på detta.
Dock om ni vill spara till något eller liknande kan det ju vara värt att dra åt svångremmen lite.
Annars är det enligt min mening bara onödigt huvudbry, har man det bra i livet och har pengar så lev för dom varje dag och hitta på små saker som gör en glad.

Du vet... man lever bara en gång och det kostar att ligga på top. ;)

Svar: Jag älskar allt som har med privatekonomi att göra, så det är svårt för mig att inte bry mig, men sambon tycker däremot tvärtom :p men du har ju faktiskt rätt, man ska leva nu!
Liie ● Drops of Light

Tyckte du om det här inlägget på något sätt?
Berätta det då! Hur ska jag annars veta vilka inlägg jag borde fokusera mer på? Jag vill ju gärna dela med mig av sådant andra kan ha användning för, men bara om jag vet att någon faktiskt vill läsa om det.

Du får ett mail när jag besvarat din kommentar!
Jag svarar på alla kommentarer med blogg.se's svarsfunktion, svaret dyker då upp under din kommentar. Kan du inte signera, skriv då in din mailadress i fältet för e-post så får du automatiskt ett mail när jag svarat.

Efter att jag svarat kikar jag in på din blogg också :)
Skriv med andra ord inte "besök gärna min blogg också" i din kommentar, besökstiggare besökes inte i ren protest. Skriv något o-spammigt så får du ett klick tillbaka och en kommentar om jag hittar något jag gillar :)
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

   Kom ihåg mig?