VÄLKOMMEN TILL LIIE.SE!Menyn finns längst ner, scrolla eller klicka här :)

2 st

ÅSIKTER

    Kategori: Ekonomi
    18 Jul 2013

Nu vill jag bli skuldfri

Kategori: Ekonomi / 2013
Läser alla dessa bloggar jag börjat följa om ekonomi, om hur de ska bli skuldfria, ekonomiskt oberoende och allt vad det är och man blir ju bra sugen själv alltså. Vi har bara ett lån på huset men det räcker gott och väl för att jag ska bli stressad. Hade alltid tänkt att när jag köper ett hus så ska jag göra det kontant, men det var ingen i min närhet som tyckte det var en bra idé så nu sitter man här med ett lån sen fem år tillbaka trots allt. I den här amorteringstakten vi kört på nu skulle det ta 41 år att betala av. Nu vill jag öka rejält för att få bort lånet men just nu kan vi inte höja. Om vi inte gör en helomvändning i ekonomin men det är bara jag som är intresserad av det tyvärr.
 
Räntan är ju skrämmande när man börjar räkna på det, tidigare har jag inte riktigt tänkt så mycket, betalat varje månad och så är det klart liksom. Det är hemskt hur man betedde sig när man hade pengar så det räckte och blev lagomt mycket över till onödig shopping... Det en himla massa man slänger bort på bara ränta trots att det är väldigt låga räntor på dessa lån motför andra.
 
Lånet är uppdelat på två. Den största delen, stadshypoteket, har låg ränta och där amorteras inget. Den mindre delen har högre ränta och där amorterar vi. Räknade ut att innan vi betalat av hela den mindre delen som kommer ta 12 år om vi fortsätter så här, så har vi betalat nästan 125 000 kr BARA I RÄNTA på stadshypoteket som bara ligger där och tickar pengar innan vi ens har kunnat börja betala av på det (förutsatt att inte räntesatsen ökar på dessa 12 år förstås, vilket den säkert gör och då blir det ännu dyrare). Då har jag inte räknat med räntan på den mindre delen av lånet eftersom jag inte vet hur man räknar ut sånt när lånet hela tiden minskar, men det är ett par hundralappar i månaden det med. Finns det någon internetsida för att lätt räkna ut sånt?
 
Det skulle vara en stor befrielse att bli kvitt det här lånet alltså, vilken frihet. Är det någon här som gjort något drastiskt (och lagligt då förstås..) för att kunna betala av ett lån snabbt? Hur gick det? Var det värt det?

DENNA BLOGG ÄR AVSLUTAD
BESÖK GÄRNA MIN NYA AKTIVA BLOGG LIIELARSSON.SE NÄR DU LÄST KLART HÄR INNE :)

1
► Patrik
19 Jul 2013 - 06:07
............................................................................................................................................................................................................

Det är nog inte så bra att lyssna på "andra" när det gäller ekonomi, i alla fall inte om det gäller att ta en massa lån och skaffa skulder. Jag tycker du har en bra inställning som inte vill ha några lån.

Jag har lite samma inställning och har så gott som alltid handlat allt kontant, ändå har jag lyckats bli "tvungen" vid ett par tillfällen att ta lån. Så nu har jag lite skulder som jag ändå har som mål att bli av med inom ett par år.

Om man vill bli av med ett lån så betalar man ju mer, fast det vet du ju redan :) Endera kan man ju göra sig av med en eller flera onödiga utgifter för en tid (prenumerationer, fika ute osv.) och istället lägga dom pengarna på att amortera. Eller, så ökar man på sin inkomst med några tusen per månad som man amorterar med tills lånet är borta. En till grej är väl att kunna sälja något som man har som inte är helt nödvändigt, för att kunna betala av på lånet. Typ om man har två bilar, en båt eller så... Jag kommer i alla fall att köra på alternativet att öka inkomsten och betala av lånen. En positiv effekt av det är ju att den ökade inkomsten finns kvar när lånen är borta, vilket ger högre disponibel inkomst dels genom att utgiften från lånet försvinner och dels genom att man kan ta den där nya inkomsten till annat än att betala skulden.

Det brukar gå att göra beräkningar i Excel (eller andra kalkylprogram) när man vill räkna på lån och olika räntor. Finns mycket användbara formler inbyggda i programmet.

Svar: Nä man ska ju inte det, men det är svårt när man inte vet så mycket om saken och säger att det inte är så farligt "huslån tar ju alla", men jag vill ju inte riktigt vara som alla andra.. :)
Ja problemet är inte att jag inte vet hur man blir av med lån, det handlar om att få min andra hälft ombord också på att verkligen ta tag i det och kapa onödiga utgifter och lägga pengarna på lånet istället. Men han är inte riktigt där än men jag jobbar på det :)

Får kika på excel, eller jag har bara open office versionen men det kanske finns något där med, tack för tipset :)
Liie

2
► Madde
21 Jul 2013 - 10:57
............................................................................................................................................................................................................

Hua räkningar är aldrig roliga att räkna på, men väldigt nyttigt att göra.
Jag hatar också lån och avbetalningar och försöker ta det mesta kontant. Men hus-, bil- och studielån känns som saker som är svåra att komma ifrån. Man kunde ju önska att man vann en stor summa pengar och kunde göra sig skuldfri :)

När jag har tagit billån så brukar jag ha så stor summa jag kan i avbetalning varje månad, men ändå så pass att jag kan ha pengar över för att leva ett drägligt liv. Det är så skönt att kunna betala av saker och ting så snabbt som möjligt, när lånet är avbetalat och du får de där tusenlapparna extra i månaden är det som en liten lotto-vinst i sig :)
Har tyvärr inte så mycket tips att komma med...men förstår hur du känner.

Svar: Ja alltså skulle jag vinna exakta summan eller till och med mindre så skulle jag inte tveka att lägga allt på lånet även om det skulle kännas lite tråkigt samtidigt att inte göra nåt kul för pengarna. Men då kan man fortsätta att lägga undan det man skulle ha lagt på lån istället varje månad som en sparpeng till roligare saker, det tror jag på :)
Liie

Tyckte du om det här inlägget på något sätt?
Berätta det då! Hur ska jag annars veta vilka inlägg jag borde fokusera mer på? Jag vill ju gärna dela med mig av sådant andra kan ha användning för, men bara om jag vet att någon faktiskt vill läsa om det.

Du får ett mail när jag besvarat din kommentar!
Jag svarar på alla kommentarer med blogg.se's svarsfunktion, svaret dyker då upp under din kommentar. Kan du inte signera, skriv då in din mailadress i fältet för e-post så får du automatiskt ett mail när jag svarat.

Efter att jag svarat kikar jag in på din blogg också :)
Skriv med andra ord inte "besök gärna min blogg också" i din kommentar, besökstiggare besökes inte i ren protest. Skriv något o-spammigt så får du ett klick tillbaka och en kommentar om jag hittar något jag gillar :)
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

   Kom ihåg mig?