VÄLKOMMEN TILL LIIE.SE!Menyn finns längst ner, scrolla eller klicka här :)

6 st

ÅSIKTER

    Kategori: Liie
    29 Mar 2013

Att straffa sig själv

Kategori: Liie / 2013
När jag var barn fick jag lära mig att om jag var för sjuk för att gå på skolan så var jag även för sjuk för att göra andra roliga saker som händer efter skolan. Det tyckte jag alltid stämde väldigt bra redan när jag var liten och ända sedan jag fick börja bestämma själv så har jag fortsatt på det spåret. Kunde jag inte gå till skolan eller jobbet för att jag mådde dåligt på något sätt så kunde jag inte heller göra något annat den dagen.
 
Denna regel sitter så djupt inpräntad att jag inte ens får bort den trots att jag skulle behöva, nu när allt är tvärtom. För några dagar sedan fick jag en rejält med panik, och det slutade då med att jag kopplade bort mig från världen, gick och la mig klockan sju på kvällen och låg och stirrade i taket till 12 med hjärtat i halsgropen och tusen tankar. Kände liksom att om jag inte pallade att göra en sak som är så normal för resten av befolkningen så fick jag heller inte göra något annat. Att göra något annat som håller mig ovanför vattenytan, som att kanske jobba lite, blogga lite eller städa en låda hade i detta fall varit otroligt bra för att tänka på annat och känna att man inte är helt värdelös. Men att lägga sig ner och göra ingenting var mitt straff, för det är vad jag är van vid. Hur mycket jag än försökte ta mig upp så gick det inte. Snacka om att sänka sig själv.
 
Skulle jag uppdatera här så skickar ut mixade signaler till dom som tror sig känna mig, att en del av mig säger att jag inte mår bra medans en annan kan ge sken av annat, eftersom man uppdaterar så måste man ju må bra? Eller? Nej. Här kan jag välja vad för slags inlägg jag ska skriva hur jag än mår som. Jag kan samtidigt som jag mår jättekasst över något må väldigt bra över något annat och då vill jag hellre skriva om sistnämnda. Problemen jag har ligger helt och hållet på min sida måste jag tillägga.
 
Jag vill inte att det här ska bli någon deppblogg, känner att det börjar gå utför och vill stoppa det. Vill vara den där inspirerande och peppande bloggaren som jag en gång var, för här finns det faktiskt de som vill höra vad jag har att säga, annars skulle ni inte hänga här med mig, eller hur. Oh my vad jag svamlar känns det som. Har aldrig varit bra på att uttrycka känslor och tankar och det känns som att kanske en större del av vad jag vill säga finns kvar i huvudet, men om någon förstod vad jag menar och vill komma fram till, super! Annars hörs vi imorgon med något gladare, jag är trots allt väldigt pepp på livet, men bara när jag får bestämma över det själv och leva på mina villkor.

DENNA BLOGG ÄR AVSLUTAD
BESÖK GÄRNA MIN NYA AKTIVA BLOGG LIIELARSSON.SE NÄR DU LÄST KLART HÄR INNE :)

1
► Helen
29 Mar 2013 - 07:36
............................................................................................................................................................................................................

Jag själv är uppvuxen med missbruk i familjen och har väldigt lätt att straffa mig själv på det sättet som du beskriver . Jag ska liksom inte ha roligt för jag är inte värd det typ . Tror det är ett beteende som bottnar i att jag har ett riktigt STORT bekräftelsebehov .
Kanske är liknande du känner ?

Jag tycker att du har en positiv och rak blogg . Och jag uppskattar när det inte bara är rosa moln på en blogg för livet är inte så rakt. När jag läser så "märker" jag inte det du känner och jag hoppas att du vågar skriva även när du mår dåligt . Det är STARKT att våga .

Massa styrka till dig .
Kram

Svar: Vad tråkigt att höra att du är uppvuxen med missbruk i familjen, jag vet inte hur det är men kan tänka mig att det inte är så trevligt.. Jag kan inte riktigt se hur bekräftelsebehov och att straffa sig själv hänger ihop, i alla fall inte i min situation, men känner du för det får du gärna förklara hur det är du känner. Ibland när någon förklarar sin situation så kan jag känna att "wow, varför har jag inte sett det så tidigare, där är ju problemet" liksom. Kanske är det så för mig också, bara det att jag inte fattat det än.
Jag har väldigt svårt för att låtsas att allt är bra, i alla fall här på bloggen. Jag vet själv att jag uppskattar en blandad blogg med både positiva och negativa känslor, just för att det känns mer äkta än de som alltid svävar på rosa moln.

Tack för din kommentar och massa kramar till dig!
Liie

2
► Alice
29 Mar 2013 - 08:22
............................................................................................................................................................................................................

Det är helt okej att deppa av sig i sin blogg ibland, vem vet? Du kanske mår bättre efter ett sådant inlägg? Om du absolut inte vill posta ett deppigt inlägg så kanske det räcker med att spara det som utkast. Det är ganska otroligt vilken skillnad det kan bli ibland, med humör och tankegångar
Hursomhelst så hoppas jag att du mår bättre snart! <3

Svar: Tack <3 Ja lite bättre mår jag allt, har svårt att få ur mig saker i verkligheten så bloggen är väldigt bra för att ventilera. Men samtidigt så vill jag inte skriva för mycket för det kan ju sabotera för en själv kanske i framtiden, och så blir det ganska tråkigt för de som kikar in att läsa när varje inlägg börjar med att man mår kasst. Men att hitta någon slags balans tror jag är bra. Jag har väldigt många utkast faktiskt, vet dock inte om det hjälpt så mycket i måendet just nu men det kan vara kul att gå tillbaka själv och läsa om något år eller så, och se om det blivit bättre eller sämre.
Liie

3
► Madde
29 Mar 2013 - 12:07
............................................................................................................................................................................................................

Det där har jag inte tänkt på, men nu när jag läser ditt inlägg inser jag att jag gör exakt likadant! Fick mig en funderare och jag har ju alltid varit sjuk ofta och mycket beroende på astman och allergierna. Och oftare än man tror har man stött på människor som inte tror på att man är sjuk eftersom det inte syns på en. Astma det är något man hittar på ungefär. Och det har nog satt sina spår så nuförtiden när man är vuxen har det satt sina spår. Är man hemma från jobbet vågar jag knappt åka på affären för att handla. Tror att folk ska titta snett på mig och tro att jag ljuger om att vara sjuk för att slippa jobba. Men att jobba med småbarn där det är liv och rörelse non stop är ju en helt annan femma än att åka och handla. Tror vi behöver jobba med att inte tänka på vad andra tror och tycker. Man ska göra det man orkar och ofta mår man ju som du säger mycket bättre om man gör något man orkar än att bara grotta ner sig i det dåliga. Då blir man nästan ännu sämre.

Tro inte att du inte kan skriva om dessa saker i bloggen. Alla har sina bra dagar och dåliga dagar - det är bara mänskligt. Jag hade ju samma tankar i höstas när jag var sjuk, visste inte om jag skulle skriva om det i bloggen då jag ville ha en positiv och inspirerande blogg. Men det hjälpte mig mer att skriva om det än att låta bli. Känn efter hur det känns för dig och gör det som känns rätt. Det är din blogg och ditt liv. Din blogg är grym vilket som och det är för att det är du. Gillar någon inte det så är det deras problem :) Kämpa på! Jag stannar kvar :)

Svar: EXAKT så känner jag också, att folk tror man hittar på och då tvingar man sig att gömma sig och visa (trots att ingen är där hemma med en) att man faktiskt är sjuk, så att man typ kan säga sen utan att ljuga när någon frågar att man låg hela dagen, för det är vad som förväntas att man har gjort. Nu sitter ju mina problem i huvudet och jag klarar bara inte av vissa situationer, och när jag tvingas låta bli att vara med på sånt man borde så samtidigt som ångesten ökar över att man helt enkelt inte pallar att vara med och folk tycker man är en idiot och otrevlig så mår jag samtidigt väldigt bra över att slippa. Men du har så rätt, man ska sluta tänka så mycket på vad andra tror. Jag ska försöka bli bättre på det :)
Nej det är klart att det kommer bli en del jobbiga inlägg också, jag har alltid gillat det här med ärlighet i bloggar där man visar att allt inte är perfekt så visst kommer det säkert märkas av. Men jag har känt på senaste tiden att jag varit tvungen att på något sätt bevisa att jag mår dåligt genom att hinta om det i varje inlägg så folk ska förstå eftersom jag inte vill prata om det så mycket i verkligheten då jag sällan får prata tills jag är klar. Då känns det inte som någon vidare mening att ens börja, om ingen vill lyssna, och extra tufft är det ju att bli avbruten om man pratar om något känsligt. Därför gillar jag internet, här kan man skriva färdigt och dom som är intresserade kan läsa, men det blir ju tråkigt i längden att bara läsa massa deppinlägg. Tack för att du stannar kvar i alla fall! <3
Liie

4
► JUNITJEJ
29 Mar 2013 - 12:29
............................................................................................................................................................................................................

Eftersom din blogg är så fantastisk, så har jag nu lagt till den på Bloglovin nu. Nu är dte ingen risk att jag missar dina uppdateringar.
GLAD PÅSK!

Svar: Men hej vilken härlig kommentar, tack det värmer verkligen att höra! Ha en fin påsk! Kram
Liie

5
► Johanna Fåglund - Fotograf & Makeup-artist
29 Mar 2013 - 16:07
............................................................................................................................................................................................................

Sv: Tack :))

6
► Emelina Hagerskans
31 Mar 2013 - 01:10
............................................................................................................................................................................................................

Läste litet snabbt i kommentarerna, och hela grejen med att man tror att folk ska tro att man "ljuger" om man säger nej åt en sak, men tex går och handlar... Jag tror att hela den biten handlar om skam. Kanske. Jag vet inte. Kanske skam för att man KAN klara av vissa saker (såsom att handla mat, städa, blogga etc) när man sagt nej/är sjuk/är hemma från jobbet. Samt kanske också att "Är det verkligen så hemskt med mig?", och kanske tankeföljden att om någon annan människa var i samma situation, kanske de skulle kunnat hantera saken bättre, det är bara en själv som är så lat/känslig.
Som då bottnar i att man bryr sig alldeles för mycket om vad andra tycker.

Svar: Jag vet ju själv vad min första tanke är om jag träffar på någon ute som sagt att den är sjuk men ser helt frisk ut, jag tänker att den säkert ljög för att slippa jobba eller inte ville umgås. Och om jag själv tänker så trots att jag om någon vet att sjukdomar även finns på insidan så känns det som att om någon ska ta en på allvar så är det bäst att lägga sig ner, för det är ju vad en person med förkylning / magsjuka / andra synliga sjukdomar gör. Plåga sig på insidan tills det syns på utsidan liksom. Men absolut kan skam ha något med saken att göra också, det är ju ganska skamfyllt att inte klara av saker som andra gör utan att blinka.
Liie

Tyckte du om det här inlägget på något sätt?
Berätta det då! Hur ska jag annars veta vilka inlägg jag borde fokusera mer på? Jag vill ju gärna dela med mig av sådant andra kan ha användning för, men bara om jag vet att någon faktiskt vill läsa om det.

Du får ett mail när jag besvarat din kommentar!
Jag svarar på alla kommentarer med blogg.se's svarsfunktion, svaret dyker då upp under din kommentar. Kan du inte signera, skriv då in din mailadress i fältet för e-post så får du automatiskt ett mail när jag svarat.

Efter att jag svarat kikar jag in på din blogg också :)
Skriv med andra ord inte "besök gärna min blogg också" i din kommentar, besökstiggare besökes inte i ren protest. Skriv något o-spammigt så får du ett klick tillbaka och en kommentar om jag hittar något jag gillar :)
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

   Kom ihåg mig?