VÄLKOMMEN TILL LIIE.SE!Menyn finns längst ner, scrolla eller klicka här :)

2 st

ÅSIKTER

    Kategori: Tips - Bloggdesign
    13 Sep 2013

Bättre blogg med synliga länkar

Kategori: Tips - Bloggdesign / 2013
TIPS FÖR EN BRA BLOGG, del 4.
Få en bättre blogg genom att markera dina länkar ordentligt.
 
De flesta känner igen länkar genom att de är och har alltid varit understrukna, understruken text är liksom standard. Och i vissa fall är det faktiskt bra att följa standarden, särskilt när den är så inpräntad. Det kan även funka att bara ha en annan färg på länken, men jag vill allra helst se ett streck under också. Det är också viktigt att när man för pilen över länken så ändras något, ett färgbyte, kursiv, strecket försvinner osv så man utan tvekan märker att här kan man klicka.
 
Fet eller kursiv text uppfattar jag dock aldrig som länkar och bryr mig aldrig om att peka på. Kanske har jag missat massor av länkar, vem vet? Det sämsta är att inte markera länkar alls, att bara skriva "klicka här" och hoppas att någon snappar upp länken bland alla rader. Skulle man hitta den trots allt kan det fortfarande vara förvirrande, då man kan tro att ägaren glömt bort att göra texten till en länk när man inte ser någon skillnad på den och övriga texten.
 
Länklistor i menyer tycker jag däremot inte ska vara understrukna, det ger ett rörigt intryck och alla vet dessutom att en lista i en meny betyder att man kan klicka, det är lika mycket standard som att en länk i text är understruken. Så där behöver de inte vara markerade (men de måste ändras när ma pekar på dem) om du inte skriver en presentation förstås och och vill länka mitt i texten, då är det viktigt! Och ja, jag inser missen i min egna meny! Lite pinsamt faktiskt. Får skylla mig själv om ingen klickar.
 

 
Det här tycker jag är en bra grund, sen kan man lägga på egna effekter/färger som man känner för det:
 
a {color: #000; text-decoration:underline;} - Hur länken ser ut när den är obesökt
a:visited {color: #000; text-decoration:underline;} - Hur länken ser ut när man besökt den
a:hover {color: #aaa; text-decoration:none;} - Hur länken ser ut när man för pilen över den
a:active {color: #aaa; text-decoration:none;} - Hur länken ser precis när man klickar på den och innan man släppt knappen
 
En del tycker det är bra att ha en annan färg på besökta länkar, och jag kan hålla med om det till viss del. Det beror lite på hur din sida ser ut och hur den är uppbyggd. Har du väldigt många länkar i varje inlägg eller en rörig meny kan det vara bra, eller om du har en rikigt lång lista med länkar så det kan vara svårt att själv komma ihåg vilka man besökt och inte, då kan det behövas. Men de flesta bloggar tycker jag inte behöver det.
 
Tycker du jag har fel i något? Hur tycker du en länk ska se ut?

DENNA BLOGG ÄR AVSLUTAD
BESÖK GÄRNA MIN NYA AKTIVA BLOGG LIIELARSSON.SE NÄR DU LÄST KLART HÄR INNE :)

1
► Bara anna
14 Sep 2013 - 11:44
............................................................................................................................................................................................................

Jag suger åt mig alla tips, jag som är ganska ny inom det här. Jag tänker passa på,att fråga dig ännu en sak. Jag skulle vilja ha min facebooksida om mina ljus synlig på min blogg. Vet du hur jag gör för att få dit den?

Angående vår sommarhage till kaninerna så är det öppet en bit mellan nätet och taket, ja. Inte så bra, finns risker med det, jag vet men tänker lite som så att de här jättarna är så stora så en räv går nog inte på dem, de kan försvara sig ganska bra tror jag. Men visst vore det bäst med ett helt nät och så är planen....

Ha en skön lördag

Svar: Härligt :) Om du vill ha en sån box som visar nyaste fbinlägg går du in här https://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box/ och mixtrar med alternativen tills du får den som du vill ha den. Under "Social Plugins" i menyn finns andra sorters plugin om du vill ha något annat. Men själv gillar jag just denna box, har den på min webshop fast klickade ur alla fyra alternativboxar så jag bara har en liten gillaikon eftersom bredden på min meny var för liten för att visa inlägg också, det såg konstigt ut tyckte jag. Men du har en bred meny så det kommer se bra ut hos dig med att visa inlägg och även profilbilder om du vill det.
När du gjort den som du vill ha den, klicka "get code" så kommer två koder upp. Gå då in på din blogg i Layout och lägg till en gadget, välj "HTML/JavaScript" och klistra in båda koderna i den och spara, då ska boxen ploppa upp på bloggen. Säg till om den inte gör det så ska jag se om jag hittar någon annanstans att klistra in den ena koden, för jag tror egentligen inte att båda ska vara på samma ställe, men det fungerade för mig.

Ja du har nog rätt, tänkte inte riktigt på hur stora de är :)
Liie

2
► LILITH - boktokig mamma med Borderline
14 Sep 2013 - 11:58
............................................................................................................................................................................................................

Själv blir jag galen på när det är ett understruket ord, jag vet inte varför, har alltid hatat det. Jag kör med en annan färg på länken, men nu blir jag osäker på att jag ändrat färg på besökt länk och vid hoovring.

Svar: Jaså känner du så, det var kul att höra någon som inte håller med faktiskt :) Men annan färg funkar ju också, och jag tycker det är jättebra att du har ännu en annan färg vid hover, så det syns ordentligt när man pekar att man kan klicka.
Liie

Tyckte du om det här inlägget på något sätt?
Berätta det då! Hur ska jag annars veta vilka inlägg jag borde fokusera mer på? Jag vill ju gärna dela med mig av sådant andra kan ha användning för, men bara om jag vet att någon faktiskt vill läsa om det.

Du får ett mail när jag besvarat din kommentar!
Jag svarar på alla kommentarer med blogg.se's svarsfunktion, svaret dyker då upp under din kommentar. Kan du inte signera, skriv då in din mailadress i fältet för e-post så får du automatiskt ett mail när jag svarat.

Efter att jag svarat kikar jag in på din blogg också :)
Skriv med andra ord inte "besök gärna min blogg också" i din kommentar, besökstiggare besökes inte i ren protest. Skriv något o-spammigt så får du ett klick tillbaka och en kommentar om jag hittar något jag gillar :)
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

   Kom ihåg mig?